Den Haag,
14
augustus
2017
|
16:38
Europe/Amsterdam

Álle kinderen op Caribisch Nederland kunnen meedoen

Alle kinderen moeten mee kunnen doen met sport, cultuur, in hun vrije tijd en op school. Ook als er thuis niet veel geld is voor extra’s. Om daar voor te zorgen hebben de afgelopen maanden op Bonaire, Sint Eustatius en Saba organisaties zoals kinderopvang, scholen, sportclubs en scouting plannen gemaakt. 38 daarvan zijn nu goedgekeurd. Daarmee wordt het hele subsidiebedrag ‘Kansen voor alle kinderen CN’ van 1 miljoen euro voor dit jaar gebruikt.

Op Saba gaat het onder meer om projecten om kinderen beter mee te laten doen op school en hun goede naschoolse opvang en huiswerkbegeleiding te geven. Zo kunnen kinderen ’Junior Sea Scout‘ worden doordat het maandelijkse lidmaatschap wordt vergoed. Ook worden verschillende activiteiten georganiseerd in de natuur. Kinderen op Saba met een een handicap kunnen gebruik gaan maken van moderne technologie en gespecialiseerd materiaal, zodat ze kunnen mee doen net als kinderen met 'special needs' waarvan de ouders wel voldoende verdienen.

Op Sint Eustatius kunnen kinderen uit de doelgroep aanspraak maken op onder andere sportbenodigdheden, schoolontbijt en vergoeding voor de verplichte eigen bijdrage om deel te nemen aan een sporttoernooi buiten het eiland. In een ander project worden tablets aan deze kinderen beschikbaar gesteld waardoor bij het huiswerk moderne technologie kan worden gebruikt. Ook is er subsidie verstrekt voor het verzorgen van verschillende naschoolse activiteiten voor kinderen die in het teken staan van natuur, cultuur, omgeving, natuurbescherming en het onderwaterpark.

Kinderen uit de doelgroep op Bonaire krijgen de kans om mee te doen aan dans, bewegen, knutselen, muziek, drama en presentaties. Ook worden er cursussen en workshops op gebied van fotografie, documentaire, animatie video en muziek video gegeven. En de taalontwikkeling van kinderen krijgt een extra impuls, er gaat geld naar kindercoaching en de verstrekking van gezonde maaltijden maken onderdeel uit van de goedgekeurde projecten.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft 100 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld om kinderen die het thuis niet breed hebben de kans te geven om mee te doen. 1 miljoen euro daarvan gaat naar bovenstaande projecten op Caribisch Nederland. Klijnsma heeft veel bewondering voor de organisaties die in korte tijd hele goede en belangrijke plannen hebben gemaakt en ingediend. “Ik heb er alle vertrouwen in dat het extra geld veel kinderen helpt om mee te doen. Want elk kind verdient het om met plezier en met de goede spullen naar school te gaan en en zijn of haar vrije tijd op een eigen manier in te vullen.”