Den Haag,
28
augustus
2017
|
16:48
Europe/Amsterdam

Campagne beschut werk afgetrapt

100ste beschut werker van Den Haag aangenomen

Miguel wordt montagemedewerker. Vandaag heeft hij uit handen van wethouder Baldewsingh en staatssecretaris Klijnsma zijn aanstellingsbrief aangenomen. Want zoals zo veel mensen wil Miguel, die extra ondersteuning nodig heeft, het liefst gewoon werken. Miguel is de 100ste werknemer van de gemeente Den Haag die een beschut werkplek krijgt. Omdat er meer mensen zoals Miguel aan de slag willen, start vandaag de landelijke campagne ‘beschut aan de bak’.

“Iedereen die kan werken verdient het om mee te doen, collega’s te hebben en een salaris te krijgen”, vindt staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, “ook mensen die extra ondersteuning nodig hebben zoals Miguel. Daarom moeten gemeenten beschutte werkplekken maken voor die mensen die veel begeleiding of aanpassingen nodig hebben bij het werken.”

Den Haag is daar samen met de Haeghe Groep, het sociale werkbedrijf, goed mee bezig. Vandaag wordt daar de honderdste beschut werk plek ingevuld. “Voor ons als gemeente Den Haag is het een speerpunt ook voor deze mensen een geschikte werkplek te vinden”, zegt wethouder Rabin Baldewsingh, van Sociale Zaken. “Onze ambitie reikt daarbij zelfs verder dan de doelstelling vanuit het Rijk. Wij koersen op 200 plekken in deze collegeperiode en als werkgever geven wij hierin het goede voorbeeld: via de Haeghe Groep hebben wij tot nu toe inmiddels 100 mensen aan een beschut werk plek geholpen. Hiermee zijn wij koploper in Nederland.”

Tegelijkertijd start het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een landelijke campagne om mensen die denken in aanmerking te komen voor beschut werk, hun ouders, begeleiders en eventueel docenten op weg te helpen. Doel is dat mensen goed zijn geïnformeerd over de mogelijkheden zodat ze zo snel mogelijk op de goede plek terecht kunnen komen.

Mensen die veel begeleiding nodig hebben, kunnen zich sinds dit jaar zelf bij UWV melden. Die organisatie onderzoekt of een beschutte werkplek inderdaad de juiste weg is. De gemeenten moeten voor beschutte werkplekken zorgen. Meer informatie, een instructiefilmpje over wat te doen om een plek te krijgen en persoonlijke verhalen zijn te vinden op www.beschutaandebak.nl.