Den Haag,
02
april
2020
|
19:45
Europe/Amsterdam

Kabinet blij met inzet gemeenten bij uitvoering Tozo

Het aantal aanvragen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) is de afgelopen dagen fors gestegen. Naar schatting zijn er inmiddels meer dan honderdduizend aanvragen binnengekomen bij gemeenten. De regeling ondersteunt zelfstandige ondernemers in nood, onder wie zzp’ers, met inkomstenondersteuning en bedrijfskrediet. Staatssecretaris Tamara van Ark  bezocht vandaag de Sociale Dienst Drechtsteden om te zien hoe de uitvoering van de regeling verloopt.

Van Ark sprak met Wethouder Peter Heijkoop en medewerkers van de sociale dienst die hard gewerkt hebben om de regeling binnen de gemeente op poten te zetten en dagelijks honderden aanvragen afhandelen. Zij liet weten onder de indruk te zijn van de crisisorganisatie die in zeer korte tijd op poten is gezet. De Sociale Dienst Drechtsteden had op 31 maart jl. al zo’n 3000 aanvragen binnen en 50% hiervan afgehandeld.

 

Staatssecretaris Tamara van Ark
“De Tozo-regeling is nadrukkelijk heel laagdrempelig gemaakt. Dit helpt gemeenten de procedure eenvoudig te houden en in korte tijd veel ondernemers de inkomensondersteuning te bieden die zij nodig hebben. Het coronavirus hoort niet bij de reguliere ondernemingsrisico’s, en toch voelen sommigen van hen zich nu bezwaard. Het klopt dat we ondernemers vragen om alleen gebruik te maken van de regeling als zij hem echt nodig hebben. Maar tegen al die ondernemers die het water aan de lippen staat, zeg ik: schaam je niet! Als jouw onderneming in zwaar weer verkeert door de coronacrisis, kun je in aanmerking komen voor de tijdelijke overbruggingsregeling. Samen doen we er alles aan om ondernemers voor wie het werk nu stil ligt, na de crisis weer te kunnen laten doen waar ze goed in zijn: ondernemen!”
Staatssecretaris Tamara van Ark

Ondernemers kunnen vooralsnog tot 31 mei 2020 een aanvraag doen. Dit kan met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. Ondernemers hoeven dus niet direct een aanvraag te doen, maar krijgen de tijd om de ontwikkeling van eigen situatie af te wachten.