Den Haag,
17
juli
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Haagse vrouw regelt hoger op de wachtlijst voor huurwoning

Een 40 jarige Haagse vrouw wordt verdacht van valsheid in geschrift, witwassen en oplichting. Zo zou ze onder meer gezorgd hebben dat tientallen mensen hoger op de wachtlijst voor een huurwoning kwamen. De Inspectie SZW heeft in opdracht van het Functioneel Parket onlangs een doorzoeking verricht in de woning van de vrouw en in haar kantoor in Den Haag.

De vrouw genoot aanzien onder meer door ervoor te zorgen dat inwoners hoger geplaatst werden op de wachtlijst voor een huurwoning bij Haagse corporaties, of dat het inkomen virtueel werd verhoogd zodat een hypotheek binnen bereik kwam. Zij regelde dit voor gemiddeld een paar honderd euro tot € 2.500,-.

Met het vervalsen van het zogenaamd GBA (Gemeentelijk basisadministratie) formulier kon men hoger op de wachtlijst voor een huurwoning van de woningcorporatie komen. Het vermoeden is dat niet alleen gebeurde voor woningen in Den Haag, maar ook elders in het land.

Om bijvoorbeeld een hogere hypotheek te krijgen gebruikte ze het zogenaamde IB (Inkomsten Belasting) formulieren van de Belastingdienst. Het inkomen werd, al naar gelang gewenst, op dit formulier verhoogd.

In het kader van het strafrechtelijke onderzoek is onder meer de woning doorzocht van de 40-jarige vrouw. Hoe hoog het wederrechtelijk verkregen voordeel is, is nog onduidelijk, maar zal vermoedelijk rond de € 100.000,- zijn.