Den Haag,
11
november
2017
|
17:48
Europe/Amsterdam

Koolmees: AOW leeftijd komende jaren niet omlaag

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is de komende jaren niet van plan de AOW-leeftijd te verlagen. Wel wil hij met werkgevers en de vakbonden 'graag in gesprek' over de vraag hoe werknemers goed en gezond de eindstreep kunnen halen. ,,Dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Van werkgevers, bonden en het kabinet. Daarover ga ik de komende tijd graag met de bonden en werkgevers in gesprek."

De FNV heeft in een brandbrief gevraagd de AOW-leeftijd te bevriezen op 65 jaar en 9 maanden. Minister Koolmees vindt dat niet realistisch.

Minister Koolmees
Ik wil de AOW bereikbaar en betaalbaar houden voor iedereen. Voor huidige en toekomstige generaties.
Minister Koolmees

In 2012 besloot het toenmalige kabinet om de AOW-leeftijd in stapjes te verhogen naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021 omdat mensen in Nederland steeds ouder worden en om de AOW ook in de toekomst betaalbaar te houden.

Over de noodzaak van de verhoging van de AOW-leeftijd is al jaren brede maatschappelijke en politieke overeenstemming. De AOW-leeftijd bevriezen of verlagen, kost miljarden euro's per jaar. Minister Koolmees: ,,Dat is onverstandig en onbetaalbaar. En jongeren zijn daarvan de dupe. Die betalen daarvoor de rekening. Dat wil dit kabinet niet. Wij worden met z'n allen steeds ouder. Nog steeds. Alleen ietsje minder snel dan in de afgelopen jaren."

Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Een week geleden besloot Koolmees om de AOW-leeftijd in 2023 niet te verhogen. ,,Ik hou de cijfers de komende jaren nauwlettend in de gaten. Kijk wat het beste is voor ons allemaal. Voor jong en oud. Zo houden we de AOW voor iedereen bereikbaar en betaalbaar."