Den Haag,
31
augustus
2020
|
16:07
Europe/Amsterdam

Maak schulden bespreekbaar, vraag hulp : ‘Kom jij eruit?’

Veel mensen zijn door de coronacrisis acuut in een financieel moeilijke situatie terechtgekomen. Voor anderen dreigt deze situatie. Het kabinet doet er alles aan om banen, bedrijven en inkomens te beschermen. Toch is de verwachting dat meer huishoudens te maken zullen krijgen met problematische schulden. Vandaag start de campagne ‘Kom jij eruit?’.

In de schulden raken kan iedereen overkomen. Je kan je werk of bijbaan kwijt zijn geraakt. Geen opdrachten meer binnenkrijgen, omdat bedrijven nog steeds stilliggen. Er kan een persoonlijke gebeurtenis spelen, zoals ziekte of een scheiding. In de campagne ‘Kom jij eruit?’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid roepen schuldenambassadeurs op om niet bij de pakken neer te zitten. Maak je financiële problemen bespreekbaar, zodat schulden niet uit de hand lopen en er zicht komt op een oplossing. En als dat kan: zorg dat je geldproblemen vóór bent, houd je financiële situatie scherp in de gaten.

In ‘Kom jij eruit?' delen mensen hun persoonlijke verhaal over schulden en geven tips over hoe je kan handelen en waar je terecht kunt voor hulp. Zo weten veel mensen niet dat gemeenten schuldhulpverlening aanbieden, ook aan zelfstandig ondernemers. En dat er vrijwilligersorganisaties zijn waar je aan kunt kloppen, bijvoorbeeld om je administratie op orde te krijgen.

'Ga in gesprek'

Hoteleigenaar Jantiene is een van de schuldenambassadeurs. Zij raakte door de coronacrisis in grote financiële problemen: ‘Vanaf dag één van de lockdown hebben we alles geprobeerd. Maar als je 95 procent omzet verliest en de vastgoedeigenaar houdt vast aan het huurcontact, dan gaat het heel hard. De drie weken voor het faillissement waren het zwaarst. Je hebt verdriet als je denkt aan de mensen die je naar huis gaat sturen – het is als het verliezen van familie. Uiteindelijk was het voor mij heel helder: beter nu door de zure appel heen bijten, een burn-out voorkomen en weer op krachten komen. Het heeft me een klap geld gekost en ik ben mijn pensioen kwijt. Maar het was ook een krachtige beslissing.’

Haar tip aan andere ondernemers: ‘Pomp niet al je eigen geld in je bedrijf, maar houd een buffer. Onderteken niet alles voor privé want je raakt ook je huis kwijt. Om weer vaste grond onder je voeten te voelen, is het ook belangrijk om goede mensen om je heen te hebben met wie je kunt praten. Ga in gesprek. Met je schuldeisers. Met de gemeente. Ik kom hier uiteindelijk sterker uit tevoorschijn.’

Brede schuldenaanpak

De campagne is onderdeel van de Brede schuldenaanpak van het kabinet, een actieplan met veertig maatregelen gericht op het voorkomen en terugdringen van problematische schulden. Het kabinet werkt vanwege de coronacrisis samen met andere partijen aan het versnellen en uitbreiden van deze aanpak en maakt hier extra geld voor vrij.