Den Haag,
17
oktober
2018
|
16:05
Europe/Amsterdam

Minister Koolmees bezoekt kappersopleiding voor statushouders

Om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen in een kapsalon, kunnen statushouders in Amersfoort een verkorte avondopleiding tot hairstylist volgen. In de avonden en op zaterdag leren zij de kneepjes van het vak. Maandag bracht minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een bezoek aan de kappers-in-spé. Hij sprak ook met de initiatiefnemers - L’Oréal, de Nederlandse Kappersakademie en de Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF - over hun ervaringen met de opleiding.

download
Werkbezoek vluchtelingen herfst 2018

Minister Koolmees was onder de indruk: "Dit is een mooi voorbeeld van een kleinschalig initiatief dat er voor zorgt dat mensen die hier mogen blijven, ook mee kunnen doen. Het is beter dat statushouders hun vak weer kunnen uitoefenen dan dat zij afhankelijk blijven van een bijstandsuitkering. Voor henzelf en voor de samenleving."

Omdat de nieuwkomers bijna allemaal ouder zijn dan dertig en geen recht hebben op studiefinanciering, is de avondopleiding voor hen een uitkomst. De combinatie van werken en leren helpt de statushouders snel en duurzamer aan een baan. En gezien het groeiend tekort aan vakmensen op de arbeidsmarkt, zijn ook werkgevers enthousiast over dergelijke leerwerktrajecten.

Minister Koolmees
Het is beter dat statushouders hun vak weer kunnen uitoefenen dan dat zij afhankelijk blijven van een bijstandsuitkering. Voor henzelf en voor de samenleving.
Minister Koolmees

Foto: UAF / Sahar Jahish
Video: Ministerie van SZW