Den Haag,
18
september
2020
|
17:00
Europe/Amsterdam

Nieuw instrument helpt ondernemers arbeidsrisico’s in kaart te brengen

Het aantal werknemers dat ziek wordt of zelfs overlijdt als gevolg van hun werk moet omlaag, vindt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Bas van ’t Wout. Daarom lanceert hij volgende week een pilot rondom de Risico Inventarisatie en Evaluatie, kortweg RI&E. MKB-ondernemers krijgen hiermee een nieuw instrument om risico’s op de werkvloer tijdig in kaart te brengen, zodat werknemers gezond en veilig kunnen werken.

Jaarlijks overlijden 4.100 mensen als gevolg van hun werk. Daarnaast kampen tienduizenden werknemers met fysieke en psychische klachten, zoals rugpijn of burn-out. Die schokkend hoge aantallen moet naar beneden, vindt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Bas van ‘t Wout. Daarom lanceert Van ‘t Wout op 21 september speciaal voor het MKB de pilot ‘Mijn RI&E’. Dit is niet alleen een vernieuwde website die informatie over de RI&E inzichtelijk weergeeft, maar ook een vernieuwd RI&E- instrument. Dit instrument helpt MKB-ondernemers bij het vaststellen van risico’s en het nemen van maatregelen. De lancering vormt het startsein voor de jaarlijks terugkerende ‘Week van de RI&E’. 

Voorkomen is beter dan genezen
Tijdens de ‘Week van de RI&E’ worden ondernemers gewezen op het belang en de verplichting van een Risico Inventarisatie en Evaluatie, een hulpmiddel om arbeidsrisico’s in kaart te brengen en op te lossen. 

Staatssecretaris Bas van 't Wout
De boodschap is simpel, ‘voorkomen is beter dan genezen’. Geen enkele ondernemer wil zijn mensen zien uitvallen. Zeker niet als gevolg van risico’s op de werkvloer die wél kunnen worden aangepakt, maar niet of te laat worden herkend. Helaas zien we dat name kleine ondernemers die risico's nog niet altijd in kaart hebben. Ik daag hen dan ook graag uit om aan de slag te gaan met de Risico Inventarisatie en Evaluatie.
Staatssecretaris Bas van 't Wout

De ondernemer centraal
De ‘Week van de RI&E’ loopt van 21 tot en met 25 september en wordt georganiseerd door het steunpunt-RI&E, onderdeel van de Stichting van de Arbeid. Het thema van de week is ‘de ondernemer centraal’. Brancheorganisaties, arbo-deskundigen, adviseurs, opleiders en andere intermediairs organiseren verschillende (online) acties om ondernemers te helpen de RI&E uit te voeren.

Communicatiecampagne
In de aanloop naar ‘De week van de RI&E’ is op 14 september een communicatiecampagne gestart om de bekendheid met de RI&E verplichting te vergroten. Ondernemers worden bewust gemaakt van arbeidsrisico’s en uitgenodigd om aan de slag te gaan met het opstellen van een RI&E. Hierbij zijn onder meer de Kamer van Koophandel, Ondernemersplein en het Verbond van Verzekeraars betrokken.