Den Haag,
13
mei
2018
|
12:00
Europe/Amsterdam

Persuitnodiging: kick-off Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen op 14 mei in Rotterdam

Staatssecretaris Tamara van Ark gaat op werkbezoek en geeft een toespraak tijdens de kick-off

Op 14 mei lanceert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de bewustwordings- en voorlichtingscampagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen in de Maassilo van Rotterdam. Uit cijfers van onderzoeksbureau TNO, CBS en RIVM over het aantal mensen dat op het werk te maken heeft met gevaarlijke stoffen en het aantal dodelijke slachtoffers, blijkt de urgentie van dit onderwerp.

In veel sectoren wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, zoals kwartsstof, houtstof, isocyanaten, dieselrook en lasrook. Deze stoffen zijn niet altijd zichtbaar maar kunnen op de langere termijn ernstige longaandoeningen veroorzaken. Het probleem speelt in veel branches en sectoren, zoals de bouwsector, de hout- en meubelindustrie, de auto- en transportindustrie en de metaalsector.

 

Preventie beroepsziekten

14 mei is het startpunt van een vierjarig programma gericht op de preventie van beroepsziekten, waaronder een bewustwordings- en voorlichtingscampagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen, van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met het programma, waarbij werkgevers, brancheorganisaties en arboprofessionals worden betrokken, gaat het ministerie aan de slag met de aanpak van gevaarlijke stoffen op de werkvloer.

 

Veilig weken met gevaarlijke stoffen

Het ministerie en de campagnepartners vragen de komende maanden aandacht voor de risico’s en gevolgen van onveilig werken met gevaarlijke stoffen en dragen concrete oplossingen aan. Via een online campagne, werkbezoeken en netwerkbijeenkomsten waar goede voorbeelden steeds centraal staan, spoort het ministerie werkgevers en werknemers aan om werk te maken van een verstandige omgang met gevaarlijke stoffen.

 

Programma

12:15 uur Verzamelen voor werkbezoek bij de Maassilo

12:40 uur Vertrek naar werkbezoek aan goed voorbeeld (AMES autobedrijf bv)

13:00 uur Start werkbezoek met staatssecretaris Tamara van Ark

14:00 uur Inloop congres en terugkomst werkbezoek bij Maassilo

14:30 uur Welkom door Marijke Roskam

14:45 uur Keynote speech: Longarts Dr. Jos Rooijackers

15:00 uur Toespraak door staatssecretaris Tamara van Ark

15:15 uur Goede voorbeelden in de zaal en de goede praktijkencompetitie

15:30 uur Rondetafelgesprekken

16:15 uur Terugblik en afronding programma

16:30 uur Afsluitende borrel

 

Locatie

Maassilo, Maashaven Zuidzijde 1-2, 3081 AE, Rotterdam

 

Mededeling aan redacties, niet voor publicatie

Staatssecretaris Van Ark gaat 14 mei mee op werkbezoek en houdt een speech tijdens de kick-off. De staatssecretaris is beschikbaar voor interviews.

Voor vragen over de campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen, kunt u contact opnemen met: Mieke Hageman, miekehageman@bkb.nl, 06-4120 9059.

Voor interviewverzoeken met de staatssecretaris kunt u contact opnemen met:  Charlotte Menten, cmenten@minszw.nl, 06-2701 5129.