Den Haag,
13
april
2018
|
14:50
Europe/Amsterdam

Staatssecretaris Van Ark in Tilburg voor pilot Schuldenbewind

Staatssecretaris Tamara van Ark
Tilburg is een unieke stad met een unieke aanpak, die veel voor mensen kan betekenen
Staatssecretaris Tamara van Ark

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan Tilburg. Aanleiding is de pilot Schuldenbewind van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant en de gemeente Tilburg. In het Paleis-Raadhuis werd zij bijgepraat over de proef die op 1 maart is gestart. Doel van de pilot is om passende hulp bij schulden te verlenen, in plaats van een standaard beschermingsbewind via de rechtbank.

De pilot Schuldenbewind, die onderdeel is van het project Schuldenoffensief, loopt vooruit op het plan uit het regeerakkoord dat gemeenten een adviesrecht krijgen in de gerechtelijke procedure rondom beschermingsbewind. 

Tijdens het gesprek van de staatssecretaris met bewindvoerders, gemeente en rechtbank werd duidelijk dat inwoners met schulden niet altijd gebaat zijn bij beschermingsbewind. De eerste resultaten uit de proef laten zien dat het aantal aanvragen voor beschermingsbewind afneemt in vergelijking met 2017.

Van Ark is coördinerend bewindspersoon op dit terrein en komt later dit jaar met een plan voor de aanpak van brede schulden. Over het initiatief in Tilburg is Van Ark erg te spreken. 

Pilot Schuldenbewind

De pilot focust zich op inwoners met problematische schulden. Wanneer er sprake is van beschermingsbewind beheert een bewindvoerder alle financiële zaken. Tijdens de proefperiode kijken inwoner, bewindvoerder en een medewerker van de gemeentelijke schuldhulpverlening wat de meest passende dienstverlening is. Dankzij het gesprek en het bijhorende maatwerk is de aanpak van de schulden minder ingrijpend voor de inwoner. Doel van de pilot is daarnaast om mensen met schulden te helpen bij het opbouwen van financiële zelfredzaamheid. Hans Kokke, wethouder maatschappelijke participatie en armoede: "De pilot is een typisch voorbeeld van 'de Tilburgse aanpak'. Dat betekent niet een standaardoplossing leveren, maar zoeken naar maatwerk."

De pilot loopt van 1 maart tot 1 oktober 2018.