Den Haag,
02
april
2020
|
15:41
Europe/Amsterdam

SZW opent noodregeling voor getroffen ondernemers Caribisch Nederland

De gevolgen van het Coronavirus zijn ook zichtbaar in Caribisch Nederland. Werkgevers en zelfstandig ondernemers in de bijzondere Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba kunnen daarom aanspraak maken op een speciaal ontworpen noodregeling. De tijdelijke regeling geldt voor een periode van drie maanden en kent een terugwerkende kracht vanaf 13 maart 2020. Aanvragen kunnen sinds deze week worden ingediend bij de lokale unit van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (RCN SZW) op Bonaire.

De noodregeling voorkomt dat werkgevers personeel noodgedwongen moeten ontslaan. Om aanspraak te kunnen maken op de regeling moet een werkgever kunnen aantonen dat er sprake is van een omzetverlies van ten minste twintig procent in verband met het coronavirus. Bij toekenning van de regeling wordt tachtig procent van het loon van de werknemer uitgekeerd aan de werkgever voor de uren die de werknemer niet kan werken. Dit bedrag moet vervolgens als loon worden doorbetaald aan de werknemer. De regeling kan ook ingezet worden voor werknemers met een nul-urencontract of een tijdelijk contract. Zo lang de tijdelijke regeling geldt, zal de lokale unit van SZW geen ontslagvergunningen goedkeuren om redenen die verband houden met het coronavirus.

Zelfstandig ondernemers

De noodregeling biedt ook ruimte om zelfstandig ondernemers te helpen die getroffen worden door de maatregelen in verband met het coronavirus. Hun inkomen kan worden aangevuld tot tachtig procent van het wettelijk minimumloon.

Mensen die vanwege het coronavirus geen werkgever meer hebben, kunnen zelf bij de lokale unit van SZW een aanvraag indienen voor ondersteuning. Dit kan als hun contract niet verlengd is of omdat zij in hun proeftijd zaten. Zij kunnen aanspraak maken op tachtig procent van hun laatstverdiende loon.

Voor meer informatie: https://www.rijksdienstcn.com/actueel/nieuws/2020/maart/31/szw-start-vandaag-met-noodregeling