Den Haag,
01
december
2017
|
19:43
Europe/Amsterdam

Werkwijze Amsterdam versus Experimenten Bijstand

Staatssecretaris Tamara van Ark heeft uitgezocht of de manier waarop Amsterdam wil omgaan met bijstandsgerechtigden, binnen de wet is toegestaan. Zij schrijft hier over een brief aan de Tweede Kamer.

Amsterdam had namelijk aangekondigd te willen bekijken wat het beste werkt om mensen uit de bijstand te krijgen. Na bestudering van de werkwijze van Amsterdam ziet Van Ark een wezenlijk verschil tussen de werkwijze van Amsterdam (binnen de wet) en een experiment op basis van het Tijdelijk besluit experimenten Participatiewet, waar gemeenten als Groningen, Utrecht en Arnhem aan deelnemen en die verder gaat.

Van Ark gaat gemeenten die de tegenprestatie niet in hun verordening hebben staan zoals dat volgens de wet moet, daar nog op aanspreken: ‘’Het mag nooit lonen om in de bijstand te blijven. Anders is het niet uit te leggen aan de mensen die werken. Daarom is het belangrijk om te blijven kijken naar hoe we mensen uit de bijstand aan het werk helpen. Gemeenten hebben heel veel mogelijkheden om dat te doen. Ik denk dat de tegenpresentatie daarbij helpt."

BriefTweedeKamer